понеделник, 8 август 2011 г.


Отчет

Отчет за посещение на
BPFW “Bologna Process Follow-up Workshop”


        Участник: Кристина Филипова
        Организация: АСМБ – Варна
        Местоположение: Турция, Истанбул
        Времеви интервал: 18.07.2011 – 23.07.2011
        Общ брой на активните участници: 25

Цел на семинара:
         Преставяне проблемите на различните държави, свързани с въвеждането на Болонския Процес в медицинското образование
         Създаване на официален документ (Policy Statement), изразяващ гледната точка и начините, по които IFMSA и EMSA възнамеряват да работят що се отнася до Болонския Процес
         Осъществяване на контакти с представители на други европейски студентски организации
         Представяне на АСМБ, а с това и на България в работните групи и обсъждания

Общо описание:

        IFMSA е независима, неправителствена федерация, съставена от 68 национални асоциации на студенти по медицина (каквато е АСМБ) Тя е основана през 1951, а през 1969 е призната от Световната Здравна Организация за официален международен форум на студентите по медицина.
        EMSA е организация, представляваща студентите по медицина в Европа. Днес EMSA има членове в 24 страни. През 2005 дейностите и са официално признати от Европейската комисия.
        BPFW е конференция, организирана от IFMSA и  EMSA на тема "Изпълнението на Болонския Процес в Медицинското образование". От 2003 до сега са организирани 7 такива конференции. Като резултат от тях е отпечатването на официални документи (Policy Stetement) на различни теми като: “Eu­ropean Core Curriculum – the Students’ Perspective”  и “International quality labels as a way to improve mobility” , които са публикувани в "Medical Teacher" - едно от водещите списания в областта на медицината.

Общо описание на конференцията:
       
        Участниците в конференцията бяха от няколко различни държави: Румъния, Македония, Сърбия, Испания, Германия, Холандия, Грузия, Турция, България. Те представяха съответно IFMSA и EMSA. Ръководители на конференцията бяха:
         Йоана Гоганау (Румъния) - Директор на Комитета по Медицинско Образование към  IFMSA
         Сюлейман Илдиз (Турция) - Директор Медицинско Образование към EMSA.

        По време на конференцията бяха изнесени следните презентации:
         Bologna Process: trends, problems and prospects
         Medical education in european context and regulations
         MEDINE2 overview and presentation of working groups
Участниците бяха разделени на малки работни групи като се поставяха различни задачи: да се научим да изразяваме мнение, да поставяме исканията си. Освен това се обсъждаха различни теми между участниците от различни държави. Резултатите бяха представяни пред цялата аудитория след края на дискусиите.Всеки участник бе призован да вземе активно участие по време на цялата конференция. Предоставена бе възможността на всеки един да даде своето мнение и коментар относно Болонския Процес в собствената му държава.

Заключение:

        Въвеждането на Болонския Процес е важна стъпка към повишаване качеството на Висшето образование, а в частност и на медицинското образование в България. За мое огромно съжаление, установих, че страната ни изостава значително в тази посока.
        Изключително важно е АСМБ и други студентски организации да работят за повишаване информираността на студентите по медицина относно Болонсия Процес. Да се работи активно за подобряване качеството на медицинското образование и повишаване мобилността на студентите, а с това и тяхната конкурентоспособност.
Надявам се,че с подкрепата на международни организации като IFMSA и  EMSA, както и на местни такива като АСМБ България ще успее да подобри медицинското образование.
Изготвил:
Кристина Филипова
Асоциация на Студентите по Медицина в България - Варна



Отчет на Явор Петров от участието в BPFW “Bologna Process Follow-up Workshop”

Истанбул, Турция 18.07-23.07.2011г.
Цел на семинара: Дискутиране на проблемите, свързани с имплементирането на Болонския процес в медицинското образование, подобряване качеството на висшето образование, като цяло, изготвяне на становище, отразяващо предложенията и мнението на членовете на IFMSA и EMSA за реализиране на идеите заложени в Болонския процес в лицето на 10 европейски държави.
Описание на конференцията: Конференцията се проведе в Истанбул, Турция за периода 18.07-23.07.2011 година. Домакин беше университетът Yeditepe, намиращ се в азиатската част на Истанбул. Срещите се провеждаха всеки ден от 9 до 18 часа. Участниците в конференцията бяха от различни държави – Турция, Испания, Дания, Македония, Холандия, Румъния, Сърбия, Германия, Грузия, България – членове на IFMSA и EMSA . Колаборацията между двете организации – IFMSA и EMSA показа изключително впечатляващи резултати в изготвянето на становището, в решения на различните проблеми, свързани с медицинското образование.
Темите на конференцията бяха :  
v    Bologna process : trends, problems and prospects
v    Medical education in European context and regulations
v    MEDINE 2 overview and presentation of working groups
v    IFMSA and EMSA policy statements on Bologna Process:“Medical Students` involvement in the educational process”and “Accessibility and Finances in Education” .
Конференцията беше организирана на 2 етапа. През първия етап се извършваха обучения, свързани с методиката на писане на становище като официален документ. Същевременно се разискваха различни проблеми в медицинското образование на различните страни, търсейки се най – добрите решения, чрез споделяне на опит между развитите и развиващите се страни.
През втория етап на конференцията, участниците бяхме разделени в две работни групи като всяка група беше натоварена със задачата да изготви становище по зададените проблеми Medical Students`involvement in the educational process и Accessibility and Financesin Education .  
Заключение: Присъствието ми на тази конференция ме насочи към конкретиката на проблемите, които са заложени в медицинското образование на България, както и пътят към тяхното разрешаване. Осъзнах, че дори и като развиваща се страна, медицинското образование е изключително добре организирано като теоретична подготовка и напълно съответства на стандартите заложени от развитите страни. Основните проблеми в този сектор са :
v      Недостатъчна мобилност на студентите на национално и интернационално ниво.
v      Недостатъчната мотивация на студентите да участват в извънзадължителни образователни и     обществени мероприятия, свързани с медицинското образование и промоцията на здравето.
v      Недостатъчната мотивация на преподавателите да включват студенти в изследователски програми и развитието на изследователската дейност в медицинското образование на България.
v    Недостиг на студентски организации занимаващи се с развитието на медицинското образование. Колаборацията между IFMSA и EMSAбиха допринесли за голям просперитет в решаването на проблемите.
v    Препоръчвам Медицински Университет Варна „проф. Д-р Параскев Стоянов” да стане част от европейското семейство на EMSA, да работи съвместно с IFMSA, за да може да се възползва и извлича най-доброто от развиващите се страни и да бъде даден шанс да се докаже пред европейските държави, защото в качеството си на студент, а и на локален отговорник по медицинското образование за град Варна към АСМБ – България, мога да кажа, че МУ – Варна притежава изключителния потенциал да развива тенденциите в медицинското образование.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога